VáliBor
Hungary, Badacsonytomaj - Badacsonyörs, 8257 Badacsonyörs, Major út 46.
Wine region: Balatoni borrégió
Alapítva: 2000
A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak; ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.
VáliBor
honlap: www.valibor.hu
VáliBor - történet, leírás
Váli Péter vagyok. Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek. Már tízévesen saját étteremről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, azokhoz én válogatom össze a piacon a friss nyersanyagokat... Régi álmom a szőlőbirtok is: az itt termelt boraimat az étteremben az általam kreált ételeimmel tudnám kínálni! Már gyermekként is vonzott az alkotás öröme. Szenvedélyesen örültem azoknak a pillanatoknak, amikor a sok munka gyümölcseként megjelent a bor! A borászat iránti érdeklődésem megmaradt, sőt a középiskolás és főiskolás éveimben tovább erősödött - hiszen tanulmányaimat is a gasztronómia témakörében végeztem.

2000-ben alapítottam meg szőlőbirtokomat Badacsonyörsön. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 5 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra! Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisörshegyen, a Major feletti dűlőben található. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruáltuk, részben újjátelepítettük. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is.

Nagy figyelmet fordítok a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára. A kezdetekkor minden munkát a magam örömére végeztem, az alkotási vágyam kielégítésére. Aztán, a telepített szőlők gyarapodásával, a befektetett munkamennyiség növekedésével, a ráfordított pénzösszegek arányában egy új célt is kitűztem: legalább a pénzügyi nullszaldót el kell érnem a boraim értékesítése révén. Hosszú távú terveimben is szeretném a szőlőbirtokot megtartani kisbirtoknak - kíméletes módszerekkel dolgozni, kézműves borokat készíteni. Ugyanakkor bízom abban, hogy nagyobb közönségnek is megtetszik az a stílus, ami megjelenik műveimben: megtartani a bort olyannak, amilyennek születik. Nincs sem kémia, sem mesterséges anyagok hozzáadása. Odaillő szőlőfajtákból, hozzáértő fürtritkítással, kíméletes metszéssel készülnek a klasszikus, a Balaton-felvidékre jellemző borok. Hosszútávú tervem egy maximum 5 hektáros borászat létrehozása, a mai birtokbor szerkezet megtartásával.