Laposa Borbirtok
Hungary, Badacsonytomaj, Római út 197.
Wine region: Balatoni borrégió
Alapítva: 1990
A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak; ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.
Laposa Borbirtok
Laposa Borbirtok - történet, leírás
A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 80 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark és Furmint készül.

A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében.

A Laposa és a Bazaltbor márkanév már 2000-től ismert és elismert brand a magyar borpiacon. Az elmúlt 10 évben a birtokot folyamatosan fejlesztették, a kiváló minőségnek és vendégszeretetnek köszönhetően, sokan ismerik és kedvelik a család által készített borokat. Boraik közkedveltségét tiszta, ásványos, a bazalthegyek minden szépségét bemutató jellege adja.

A család fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, ugyanakkor fiatalos lendülettel áll a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. Laposáék szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ősök tisztelete, ugyanakkor megfelelő újításokra, szaktudásra van szükség és olyan értékteremtésére, amelyre a következő generációk is építhetnek.

„A borkészítés során, csak egy rosszabb dolog van annál, hogy az ember másokat akar lemásolni, ha önmagát ismétli folyton.”