Kislaki Bormanufaktúra
Hungary, Balatonboglár, 8691 Balatonboglár Szőlőskislak, Fő u. 44.
Wine region: Balatoni borrégió
Alapítva: 0
A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak; ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.
Kislaki Bormanufaktúra
honlap: www.kislaki.com
Kislaki Bormanufaktúra - történet, leírás
Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát. Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszintén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez.

Természetközeli szőlőművelés, intenzív talajmunka, soralj művelés, mechanikus gyomirtás, rovarölő és gyomirtó szerek mellőzése, kontakt permetezőszerek használata, kézi művelés, Kézi szüret.

A Balatontól 3 km-re még érezhető a tó üdvözítő hatása. A védett belső dombokon zömében dél, dél-nyugati, nyugati és keleti tájolású területek ideális, egyedi mikroklímát teremtenek a gazdagon gyümölcsös, telt, harmonikus borok készítéséhez.

2,4x08 méteres sor és tőtáv, 5 000 tő/hektár, alacsony kordonművelés, 4-8 rügy, guyot művelés (egy szálvessző egyenesen lekötve), 6-8 rügy.