Benedek Pince
Hungary, Gyöngyöstarján, 3036 Gyöngyöstarján, Rákóczi út 68.
Wine region: Egri borrégió
Alapítva: 2000
Az Egri borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Három borvidék alkotja: a Bükki, az Egri és a Mátrai. Geológiája változatos: a Bükk-vidék egy része karszthegység, az ország legnagyobb átlagmagasságú hegysége, a Mátra pedig vulkáni eredetű. A három borvidék fajtaszerkezete hasonló, egyaránt termesztenek vörös és fehér fajtákat. Legismertebb borai az egri bikavér, az egri leányka, a debrői hárslevelű és az olaszrizling.
Benedek Pince
Benedek Pince - történet, leírás
A jelenleg is használt pincénket a Ludányi nagyszülők építették, ezen ági örökség. Amikor átvettük a szülőktől, közel másfél hektárnyi területtel rendelkezett, amely mára 16-17 hektárrá duzzadt fel. Területeink Gyöngyöstarján határában voltak megtalálhatók: a Bérci dűlő (0,6 ha), a Rétföld (0,6 ha) és a Gereg dűlő (0,3 ha) alkották tulajdonunkat. A téeszes időkben sok szőlőt telepítettünk, amikor is a rizlingszilváni 0,75, a saszla 0,15, a zöldveltelini 0,3, a tramini 0,2, míg a cserszegi fűszeres 0,1 ha területet tudhatott magáénak.

Mivel család látott fantáziát a mezőgazdaságban, a téeszes idők után újratelepítésekbe fogtunk. Elsődleges célunk ezzel a profittermelés volt, hiszen akkor és jelenleg is mind nekem, mind Lídiának hobbi volt a szőlészkedés, borászkodás, kiegészítésként azonban mindig is sokat jelentett a boreladásból befolyó jövedelem. Ráadásul mára kialakult az a vágyunk, hogy teljesen gyermekeinkre hagyományozzuk egyszer ezt a szakmát és a befektetéseinket.

Bár a telepítések után a folytatás véletlenszerűen alakult, nagyon sok folyamatot tudatosan átgondoltunk. Láttuk, hogy a gasztronómia vevő borainkra, így egyértelműen szerettük volna ezt a vonalat erősíteni. A chardonnay-nk, sauvignon blanc-unk, cabernet sauvignon-unk, szürkebarátunk, sárgamuskotályunk és cserszegi fűszeresünk is ennek köszönheti létét. No, és Péternek is, aki szép lassan besétált a képbe hatalmas érdeklődésével, amit a szőlő és a borok, de legfőképp a kettő közt zajló folyamatok iránt táplált.

De ne szaladjunk még így előre, hiszen a pince életében 1998-ban fordulópont következett be, amikor is a már említett szőlőfajták telepítése egyre nagyobb méreteket kezdett ölteni. És csak két év telt el, mire termőre is fordultak, a színen pedig ekkor megjelent Péter, aki egyre több tudást szívott magába a Corvinus Egyetemen, illetve túllépve a hazai oktatás kereteit, a kaliforniai gyakorlata után új nézetekkel, határozott elképzelésekkel vágott bele a munkába.

Közben Balázs is egyre nagyobbá cseperedett, akin már korán láttuk, nem csak hogy ért a mezőgazdasági munkákhoz, szereti is azt csinálni. Így Péter szakmai tudására támaszkodva dolgozik együtt a család, amiben jól megférnek, sőt, támogatást nyernek az újító gondolatok is, egységben a hagyományos gondolkodással.